Scholing

Voorlichtingsmateriaal

Rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en jeugd:

Infectiepreventie in de verpleeghuiszorg “Huiselijk, maar niet altijd schoon en veilig”

factsheet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uniforme informatiefolder voor (ziekenhuis)patiënten over MRSA:

mrsa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Webinar antibioticaresistentie en de eerste lijn

webinar brabantResistente bacteriën zijn niet langer een vraagstuk dat zich beperkt tot het ziekenhuis. Ook in andere zorgomgevingen en in de eerste lijn krijgen voorschrijvers vaker te maken met bacteriën die resistent zijn tegen het eerste keus antibioticum.

Op donderdag 27 september van 19.30 tot 20.30 uur gingen dr. Jaap ten Oever (internist infectioloog in het Radboudumc) en dr. Heidi Ammerlaan (internist-infectioloog) via een webinar in op het onderwerp ‘antibiotica resistentie en de eerste lijn’. Dit webinar richtte zich op huisartsen maar is ook relevant voor andere voorschrijvers zoals bijvoorbeeld specialisten ouderen geneeskunde en artsen voor verstandelijk gehandicapten.

Webinar gemist? U kunt het hier terug kijken.

De volgende onderwerpen worden besproken door Jaap ten Oever en Heidi Ammerlaan:
- Eradicatie therapie bij dragerschap van MRSA:waarom, wanneer, hoe en bij wie?
- Leveringsproblematiek van antibiotica: wat zijn de achtergronden, en wat te doen wanneer het 1e keus middel niet beschikbaar is?
- Casuïstiek: Een patiënt die in het verleden is gekoloniseerd met een resistente bacterie komt bij de huisarts in verband met een urineweg infectie. Wat is het plan van aanpak? 

Beschikbare materialen vanuit VWS en RIVM

Antibioticaresistentie krijgt steeds meer aandacht. Dat is ook hard nodig. Deze keer Hans Kazàn! Op de 50PlusBeurs, die van 18 tot en met 22 september plaatsvond in Utrecht, ontrafelde hij dagelijks met het publiek de magie van antibiotica. En bracht hij  de antibioticA-of-B quiz onder de aandacht. Ook benieuwd naar de quiz? Test uw eigen kennis van antibioticaresistentie op https://www.daarwordtiedereenbetervan.nl

hans kazan

 

 

 

VWS promotiematerialen voor folders, posters en teksten narrowcasting
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/antibioticaresistentie en https://www.daarwordtiedereenbetervan.nl