Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Nieuws

World Antimicrobial Awareness Week: 18 t/m 24 november 2022

De World Antimicrobial Awareness Week (WAAW) wordt jaarlijks wereldwijd door de WHO georganiseerd. Het doel is van deze week is om kennis en bewustwording over antibioticaresistentie vergroten. Ook in Nederland doen we hieraan mee. Van 18 t/m 24 november organiseren de tien Regionale Zorgnetwerken ABR regionaal en landelijk allerlei activiteiten voor zorgprofessionals. We richten ons hierbij op antibioticaresistentie en infectiepreventie.

Voorlopig programma:

Vrijdag 18 november 2022: online quiz 'Wat is antibioticaresistentie?'


We openen de week met een landelijke online quiz voor thuiszorgmedewerkers, medewerkers gehandicaptenzorg, verzorgenden en andere geïnteresseerden. Je kunt op ieder gewenst moment deelnemen aan de quiz.

Maandag 21 november: Juist gebruik antibiotica (antibiotic stewardship)


De tweede dag staat in het teken van het juist gebruik van antibiotica, ook wel antibiotic stewardship genoemd. Speciaal voor huisartsen en specialisten wordt een webinar georganiseerd over antibiotica allergie.  

 

Dinsdag 22 november: Hoe monitoren we antibioticaresistentie (surveillance)?

De derde dag staat in het teken van het monitoren van antibioticaresistentie (surveillance). Eén van de activiteiten die dag is een symposium, dat ook online te volgen is, voor artsen, deskundigen infectiepreventie en beleidsmedewerkers. Het vindt plaats in het Prinses Theater te Rotterdam van 16.30 – 20.00 uur. Het symposium wordt georganiseerd i.s.m. RODIN. Bekijk alvast de Save the date!

Woensdag 23 november: Bijzonder resistente micro-organismen (BRMO)


Woensdag staat in het teken van BRMO. Transferverpleegkundigen (VVT en ziekenhuizen), huisartsen en artsen-microbioloog kunnen die dag het webinar:  'BRMO-overdracht, hoe doe jij dat?’ bijwonen van 19.00 – 20.00 uur. Dit kan zowel fysiek (Experience center van het Radboud UMC te Nijmegen) als online.  

Donderdag 24 november: Infectiepreventie
 

We sluiten de week af met het thema Infectiepreventie. Thuizorgmedewerkers en bestuurders van thuiszorgorganisaties kunnen deze dag deelnemen aan het webinar: ‘De toekomst van infectiepreventie en de veranderingen in de thuiszorg’.  Dit vindt online plaats van 15.30 – 16.30 uur.  

Save the date en meld je aan 

De World Antimicrobial Awareness Week is belangrijk voor zorgprofessionals wereldwijd. Door kennisdeling en ontmoetingen maken we het verschil in antibioticaresistentie. Binnenkort volgt meer informatie en de mogelijkheid om je aan te melden voor de programmering van jouw keuze! 

 

 

Sluit de enquête