18 september 2018

Start inenting pubers tegen meningokokken

De GGD’s Noord- en Zuid-Limburg zijn – net als de rest van Nederland – op 10 september gestart met de inenting van veertienjarigen tegen meningokokken die hersenvliesontsteking kunnen veroorzaken.

Door de grote toename van het type W van deze infectieziekte – afgelopen jaar waren er landelijk 80 besmettingen, in 2018 al 10 in Limburg – krijgen in heel Nederland sinds 1 mei van dit jaar al kinderen van 14 maanden een vaccin hiertegen. De infectieziekte kan op alle leeftijden voorkomen maar adolescenten zijn het vaakst drager. Meningokokken type W is een agressieve, en in sommige gevallen dodelijke, infectieziekte.

Volgend jaar start een landelijke inhaalcampagne voor veertien- tot achttienjarigen. De GGD verwacht dat de opkomst voor het vaccin tegen deze infectieziekte veel hoger zal liggen dan bij HPV het geval is.
Christian Hoebe: „Er is inmiddels echt sprake van een epidemie van deze ernstige infectieziekte. Bij HPV word je beschermd tegen een vorm van kanker die zich pas jaren later kan openbaren, meningokokken kunnen binnen zes uur dodelijk zijn. Naar verwachting is er voor deze vaccinatie meer animo.”

L1 radio interviewde Christian Hoebe over waarom vaccinatie nodig is tegen de meningokokkenziekte, klik op onderstaande link voor het interview: 
https://l1.nl/waarom-is-een-vaccinatie-nodig-tegen-de-meningokokkenziekte-143923/

In dagblad de Limburger aandacht aan de meningokokken vaccinatiecampagne en vaccineren in het algemeen: Christian Hoebe wordt geciteerd in "De angst voor de prik" klik op onderstaande link voor het hele artikel
https://www.limburger.nl/cnt/dmf20180909_00073102/steeds-minder-limburgse-ouders-laten-hun-kind-inenten