20 november 2019

Bacteriën in Beeld’

DANSEN MET GEHOORNDE DAMES

Wat gebeurt er als een boerenstel van de een op de andere dag stopt met het toedienen van antibiotica? Als ze de koeien zelfs helemaal geen vaccinaties meer geven? Maar de Jersey koeien wel hun hoorns laten behouden. Wat gebeurt er met de bodem als er alleen nog maar natuurlijke mest op komt? En welke gevolgen heeft dat allemaal voor de Remeker kaas? Een kwetsbare kaas van alleen rauwe melk, stremsel en zuursel.

Jan Dirk en Irene van de Voort proberen het uit en zien al snel dat zowel de dieren als de bodem volkomen uit balans zijn. Bijna de helft van de kalfjes gaat dood en het bedrijf begint te wankelen. En dan zien ze dat de natuurlijke kringloop zich begint te herstellen. De melk van de koeien verandert en ze besluiten een andere kaas te gaan maken. Vanaf dat moment is de opmars niet meer te stuiten.

DANSEN MET GEHOORNDE DAMES is een verhaal over lef en eigenzinnigheid. Een verhaal over nieuwe wegen zoeken en oude kennis vinden. Over observeren van en samenwerken met de natuur. Maar het is vooral een verhaal over vinden dat het anders moet en er net zolang in blijven geloven tot het anders is.

NAGESPREK

Na afloop gaan we in gesprek met prof. dr. Jaap Wagenaar en dr. Mireille Wulf.

De programma komt tot stand dankzij Zorgnetwerk GAIN en ABR Zorgnetwerk Brabant

Accreditatie wordt aangevraagd bij de V&VN, VHIG en voor huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en artsen verstandelijk gehandicapten.

KLIK HIER VOOR JE TICKETS.

Voor meer informatie over deze film ga naar de website klik hier.